Specialităţi

Sfaturi pentru bookstagrammerii începători

În ultima vreme am primit multe mesaje de la persoane care au intrat de curând în lumea bookstagramului și sunt în căutare de sfaturi. Pentru că m-am săturat să scriu la nesfârșit aceleași mesaje (sau, mă rog, să dau copy – paste), voi lăsa mai jos 10 lucruri după care eu mă ghidez în ceea ce privește propriul meu cont și câteva sugestii pentru a vi-l îmbunătăți pe al vostru.

În primul rând, asigurați-vă că aveți ceva de spus sau arătat, nu vă faceți un cont pentru a reposta pozele altor bookstagrammeri fără vreo descriere și mai rău, fără a le da credite. Nu veți fi apreciați și nu veți ajunge prea departe. În plus, nu cereți să fiți promovați când aveți doar 3 postări, fiți conștienți că unele lucruri vin cu tipul.

În ceea ce privește aspectul contului ca un întreg, contul în sine:

1.Numele este un factor foarte important, de acesta depinde dacă oamenii își vor aminti sau nu de tine. În plus, puteți fi confundați cu conturile de spam. Mi se întâmplă destul de des să vreau să intru pe diferite conturi pentru a mai vedea ce au postat, dar să nu am nici măcar o idee despre denumirea lor, așadar încercați să evitați:

 • numele foarte lungi, de exemplu: i_love_books_and_reading
 • numele în care apar multe puncte, liniuțe: trixie_______reads, sweet._.book_._obsession
 • numele în care o literă se repetă de exagerat de multe ori: bookerdlolittttttta, bookssssandcofeee
 • numele pline de cifre, maxim două eu zic că sunt ok: inlovewithbooks25576

Eu am optat pentru numele meu, e o alegere safe cu care nu aveți cum să dați greș. Dacă vreți ceva mai special, sugerez să vă gândiți la ce vă place și să veniți cu un nume nou, creativ. Poate ceva legat de o carte anume sau un film, serial, un personaj care v-a plăcut.

2. Feed-ul poate să fie unul minimalist, curat și îngrijit ori o explozie de culoare, cert este că trebuie să arate ca un tot, un întreg. Cea mai ușoară variantă este să vă creați un edit pe care să îl folosiți la toate pozele, VSCO e aplicația perfectă pentru asta. Puteți, de asemenea să alternați poze editate în stiluri diferite pentru a obține un efect de tablă de șah, ori le puteți așeza astfel încât să aveți toate cele 3 coloane diferite. În primul rând, trebuie să vă placă vouă pentru că până la urmă vă reprezintă, dar este important și să aibă un aspect plăcut retinei, să fie aesthetically pleasing.

Rețineți! 12 poze făcute la fel, pe același fundal, cu aceleași elemente așezate identic, în care schimbați doar cartea nu înseamnă o temă. Pentru mine, înseamnă lipsă de creativitate și o monotonie care devine rapid deranjantă oricât de bine ar arăta pozele.

3. Descrierea nu trebuie să conțină foarte multe informații, nu e profil de Tinder. Îți poți adăuga, de exemplu:

 • numele întreg
 • casa de la Harry Potter
 • un serial preferat
 • numărul de cărți citite în acel an
 • un citat care te-a impresionat
 • carte citită în prezent
 • vârsta
 • link-ul de la blog sau canalul de youtube

Vă rog, evitați să vă scrieți kilogramele, înălțimea, un număr exagerat de emoticoane sau adresa (credeți-mă, am văzut).

În ceea ce privește pozele:

4. Mereu, dar mereu alegeți lumina naturală în favoarea celei artificiale. Va face pozele să fie mai clare și uneori, chiar dacă sunt făcute cu telefonul, vor avea un aspect ușor profesional. De asemenea, pentru claritate recomand și folosirea unui fundal alb.

5. Când aveți o idee de poză în minte și vă așezați decorul pentru poza respectivă, pe lângă unghiul la care vă gândeați deja încercați și altele. La final poate veți fi surprinși de care poză vi se pare cea mai reușită (eu pățesc de foarte multe ori).

6. Nu adăugați obiecte doar de dragul de a avea un decor cât mai amplu. Sufeream și eu de această manie la începuturile mele de bookstagrammer și încă încerc să mă vindec. Nu trebuie musai să aibă legătură cu cartea, dar trebuie să arate bine în combinație cu coperta cărții și cu celelalte elemente adăugate. Când nu am prea mult timp la dispoziție, prefer să mă rezum la o singură culoare, anume aceea a coperții. În ceea ce privește combinarea armonioasă a culorilor, puteți da un search rapid pe google și vă veți face foarte ușor o idee. Când editați, evitați să alegeți simultan contrastul și luminozitatea foarte mare pentru că se va crea un efect deranjant ochiului.

7. Fii creativ! Încearcă să diversifici foarte mult, să nu ai poze asemănătoare foarte des (din când în când e ok), să schimbi locația, unghiul, decorul (eu îmi iau luminițe și lumânări de la pepco, au multe lucruri drăguțe, dar și florile sunt foarte apreciate,la fel și tablourile, dacă ai talent la desen). Valorifică-ți talentele! Joacă-te cu culorile coperților și fă-le poze celor care se potrivesc cromatic împreună. Sugerez totuși să vă limitați la o singură editură în cazul în care vreți ca fotografia voastră să fie repostată.

8. Te poți inspira de la alții, dar nu copia în totalitate pozele; adaugă tușa ta personală: de la modul de editare și până la un element specific ție, găsește acel ceva care te reprezintă și care, cu timpul va ajunge un lucru după care vei fi recunoscut.

9. Descrierile pozelor trebuie să existe întotdeauna. Nu vă rezumați la un simplu citat, povestiți ce vi s-a mai întâmplat în ultima vreme, ce ați mai citit, la ce v-ați uitat, iar dacă vreți activitate, adăugați o întrebare. Hashtag-urile au și ele importanța lor, dar nu exagerați cu ele!

10. Story-urile. Nu mai repostați orice story în care cineva v-a distribuit fotografia și v-a complimentat-o (am bifat-o și pe asta în trecutul meu), mai ales unul după celălalt. Maxim 3 sunt ok, dar când pui mai mult de 10 de fiecare dată când postezi ceva nou, deja mă simt nevoită să-ți dau unfollow. Fă q&a-uri o dată sau de două ori pe săptămână, excesul este deranjant (asemenea și cu testele).

Pentru a vă face o idee despre care sunt cele mai apreciate poze, am întrebat 8 dintre conturile mele favorite de bookstagram cum preferă să facă pozele și care sunt pozele lor favorite (tipul de poze):

@sheraeds__books : ”În primul rând compoziția desigur, dacă este una prea încărcată nu mai am interes pentru ea. Cu cât compoziția e mai simplă cu atât atrage mai mult. Apoi aș zice că îmi plac mult pozele în care subiectul nu este centrat, greșeală pe care o fac și eu de multe ori, și îmi dau seama abia la sfârșit. Îmi plac pozele făcute în lumină naturală, absolut, în natură, cele care nu sunt editate în mod excesiv, de aici pierzându-se și calitatea pozei, și nu în ultimul rând culorile. Sunt de părere că îmbinarea culorilor într-o poză contează iarăși foarte mult, pentru că deși roșu, verde sau alte culori aprinse ar atrage mai mult ochiul, tot cele neutre fac compoziția mai armonioasă.”

@late.night.books : ”În ultima vreme, pozele mele preferate sunt cele făcute dintr-o parte. Îmi place să aibă un look aproape vintage, cu multe tonuri crem, maro sau uneori roz. Îmi place să folosesc lucruri precum lemn, flori, cărți vechi, luminițe, pulovere, pentru ca îmi place cum arată împreună, toate pe un fundal alb. Chiar dacă îmi place mult sa fac și flatlay-uri, cred ca cele făcute dintr-o parte sa potrivesc mai bine genului ăsta de vibe.”

@intedismind : ”Pozele mele preferate sunt cele complexe, cele care au mai mult de o o cană de cafea și o carte, cele care au un edit clar și nu foarte strident și care pune cartea în evidență. Prefer să fac poze mai creative, cu tot felul de obiecte pe post de recuzită, poze în care cartea este „în lumina reflectoarelor”.

@larisa_suciu_ : ”Îmi place să fac poze foarte colorate, luminoase și cu cât mai multe flori.”

@vampressbathory : ”Nu cred ca am poze preferate. Cred ca fiecare poza dedicată bookstagram-ului are ceva drăguț. Fac pozele de bookstagram în funcție de mood si nu pot spune că prefer un anumit tip de poză. ”

@deliaph.reads : ”Pozele mele favorite sunt cele luminoase, colorate sau cele care duc spre vintage, dar nu foarte încărcate. Pentru că ce a prea mult strică, mai ales dacă obiectele nu au legătură între ele sau nu se potrivesc. ”

@reading.bird : ” Personal am preferat o multă vreme flatlay-urile pentru ca mi s-au părut cel mai bun mod de a pune coperta în valoare. Acum am început să mai încerc și alte unghiuri pentru poze fiindcă sunt mai versatile. Sunt tot timpul foarte atentă la schema de culori a copertei ca să pot adăuga obiecte care s-o pună în cea mai bună lumină. ”

@book.lover24 : ”Hmm, pozele mele preferate sunt cele făcute în ultima vreme doar cu o carte în prim plan și un fundal așezat cât să se potrivească cromatic. De făcut prefer să fac poze cu mine pentru ca sunt mult mai ușor de făcut, dar uneori rămân fără poziții de pozat. ”

@laviniareads : „Imi plac pozele clare, editate fain si cat de cat ordonate. Imi plac pozele minimaliste, doar cu o carte si cateva chestiute pe langa Dar si cele cu “book stack-uri” de ti vine sa spargi telefonul si sa intri sa-l revendici tu. Nu-mi plac pozele in care nu e o ordine logica. Totul trebuie sa dea bine ochiului ca sa-mi placa. Cel mai mult ador pozele cu fetele oamenilor. Transmit un cu totul alt mesaj și atrag mai mulți oameni totodata. Am testat . Si mai mult decat Atat, iubesc pozele editate intr-un Mod fantastic: de la dragoni In poze, la scene din filme, art print-uri adaugate pe o mare de carti. Arta pura.”

3 gânduri despre „Sfaturi pentru bookstagrammerii începători

  1. Consider că instagramul este atât o modalitate mult mai ușoară de a interacționa cu ”publicul”, cât și mai atractiv din punct de vedere vizual. Majoritatea oamenilor nu mai au răbdare să citească recenzii lungi și detaliate, fiind preferabile descrierile scurte în care să incorporezi esență. În plus, ai auzit de ”o imagine face cât o mie de cuvinte”? Instagramul vinde și ce e mai important decât asta? Blogurile au pierdut și continuă să piardă din ce în ce mai mult teren.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s